Rayleighův rozptyl v atmosférách horkých hvězd - Fišák, Jakub (2014)
V diplomové práci se věnujeme studiu vlivu Rayleighova rozptylu na modely hvězdných atmosfér. Studujeme atmosféry hvězd spektrální třídy B v rozmezí teplot 15000 -- 30000 K se slunečním chemickým složením a s nadbytkem helia, kde N(He)/N(H)=10. Pro hvězdy se slunečním chemickým složením je rozdíl v modelech se započítaným a bez započítaného Rayleighova rozptylu na jednou ionizovaném heliu na hranici měřitelnosti. V případě hvězd s nadbytkem helia je tento rozdíl výrazný. Změny toku záření pro hvězdu s nadbytkem helia jsou řádově desetkrát větší než změny zářivého toku pro hvězdy se slunečním chemickým složením a alespoň o dva řády větší než změny zářivého toku pro atmosféry se započítaným Rayleighovým rozptylem na neutrálním vodíku. Rayleighův rozptyl na jednou ionizovaném heliu je tak v případě hvězd s nadbytkem helia významným zdrojem opacity v atmosféře.