Studium interakce protilátek s mikrobiálními buňkami pomocí biosensorů - Farka, Zdeněk, 1989- (2014)
V řadě oborů je nezbytné monitorovat přítomnost mikroorganismů. Tradiční mikrobiologické metody jsou spolehlivé, ale pomalé. Klíčovým požadavkem často bývá rychlá detekce, kterou umožňují biosensory. V této práci byly pomocí přímých afinitních biosensorů studovány interakce mezi protilátkami a třemi kmeny E. coli (BL21, DH5 alfa a K-12). Byl použit piezoelektrický biosensor, ze tří testovaných způsobů imobilizace poskytovala nejlepší výsledky metoda založená na vazbě redukovaných protilátek s využitím Sulfo-SMCC. Bylo dosaženo limitu detekce 10^5 CFU ml−1. Po optimalizaci metody byl piezoelektrický biosensor spojen s cyklónem pro detekci mikroorganismů ve formě aerosolu. V bioaerosolové komoře byly rozprašovány buňky E. coli a následně detekovány s LOD 1,45x10^4 CFU l−1 vzduchu. Doba od zapnutí cyklónu po detekci byla 16 min, celý experiment včetně rozprašování mikroorganismu a regenerace sensoru trval 40 min. Interakce protilátek s mikroorganismy byly studovány také pasivní metodou sl