Elektrochemické studium hybridizace DNA - Jakubec, Martin (2014)
DNA biosenzory mohou být využity pro rychlou detekci přítomnosti hledané sekvence ve vzorku, např. při monitorování kvality potravin, sledování přítomnosti bakteriální infekce nebo při monitorování přítomnosti onkogenů. V teoretické části této práce jsou shrnuty studie zahrnující DNA hybridizační biosenzory s elektrochemickým převodníkem. Dále jsou popsány dva syntetické analogy DNA, a to PNA a LNA, které jsou v těchto biosenzorech často využívány. V praktické části jsou potom připraveny biosenzory s DNA, LNA a PNA sondou. Průběh imobilizace je sledován impedimetricky a AFM. Selektivita biosenzorů je měřena pomocí amperometrické odpovědi s využitím komplementární a nekomplementární sekvence značené biotinem a streptavidin-peroxidázovým konjugátem. Dále je také měřena amperometrická závislost koncentrace značeného a neznačeného komplementárního vlákna pomocí kompetitivní hybridizace.