Radiometrická stanovení enzymových aktivit v tukové tkáni - ovlivnění dietou s přídavky pravastatinu - Píšťková, Karolína (2014)
Thyreoidální hormony mají v organismu nezastupitelnou roli. Jsou důležité pro regulaci buněčného růstu a diferenciaci. Výrazná změna jejich koncentrace však může vyvolat patologické změny, zahrnující například poruchy srdečního rytmu, změny koncentrací cholesterolu a lipidů v séru, nebo změny aktivit různých enzymů v mnoha tkáních. Tato diplomová práce se zabývá stanovením změn aktivit klíčových enzymů v metabolismu thyreoidálních hormonů, které jsou způsobeny různými farmakologickými vlivy. Hlavním zájmem bylo zjištění, zda příjem n-3 polynenasycených mastných kyselin (n-3 PUFA) v potravě může ovlivnit popřípadě zlepšit patologické změny, vyvolané experimentálně změněným thyreoidálním stavem pokusných zvířat. Byl sledován také vliv dalších farmakologických látek, mezi které byly zařazeny především statiny a červený palmový olej (RPO). Vlivy těchto specifických látek na metabolismus thyreoidálních hormonů byly studovány ve více periferních tkáních potkanů kmene Wistar, Wistar Kyoto a S