Stanovení estrogenních látek ve vodě pomocí pasivních vzorkovačů - Škodová, Alena (2014)
Tato práce se zabývá studiem estrogenních látek a jejich stanovením ve vodách, kde jsou nyní už hojně sledovány. Jako výsledek metabolismu živočichů se tyto látky dostávají do složek životního prostředí, kde mohou ovlivnit funkci endokrinních systémů, reprodukci a vývoj volně žijících živočichů a člověka. Práce se také zaměřuje na analytické metody a techniky, kterými lze estrogenní hormony sledovat a charakterizovat. Dále se zabývá možností využití pasivních vzorkovačů a výhodami či nevýhodami s tímto způsobem vzorkování spojenými.