Měření koncentrace POPs v pórové vodě sedimentů pomocí pasivního vzorkování - Minaříková, Michaela; Vrana, Branislav, 1971-; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2014)
Rizika vyplývající z kontaminace sedimentů persistentními organickými látkami (POPs) nelze dobře charakterizovat celkovou koncentrací těchto látek v sedimentu. POPs mohou být silně vázány na sediment nebo vůbec nejsou dostupné k uvolnění, v důsledku čeho je koncentrace kontaminantů v pórové vodě podstatně nižší, než se odhaduje z celkové koncentrace v sedimentu. Volně rozpuštěná koncentrace POPs v pórové vodě je však velice důležitá, protože je přímo úměrná chemické aktivitě látky, tj. hnací síle pro akumulaci POPs do vodních organismů a pro difúzní transport. Koncentraci v pórové vodě lze vypočítat pomocí rovnovážního pasivního vzorkování v sedimentu. Pasivní vzorkovač je polymerní fáze na bázi silikonové gumy nebo polyethylenu s vysokou absorpční kapacitou pro POPs, charakterizovanou rozdělovacím koeficientem v systému polymer - voda. Když je vzorkovač v rovnováze se sedimentem, volně rozpuštěné koncentrace lze odhadnout pomocí rozdělovacího koeficientu v systému vzorkovač - voda, za
The information about overall concentration of persistent organic pollutants (POPs) in sediment is not sufficient to assess the risks linked with sediments contamination. POPs might be adsorbed to sediment very firmly or cannot be released. As a result, the contaminants concentration in pore water may be significantly lower than estimated based on total concentration. POPs concentration that is freely dissolved in pore water is directly proportional to chemical activity, i. e. driving force of POPs accumulation in organisms and diffusion. Concentrations in pore water can be estimated through equilibration of a passive sampler with sediment. A passive sampler is a receiving phase (e.g. silicone rubber or polyethylene with the high sorption capacity for POPs) to which the uptake is also driven by the freely dissolved concentration of contaminants in the sediment. When the sampler is at equilibrium with the sediment, the freely dissolved concentrations can be estimated us
Vedoucí práce: Branislav Vrana
Vedoucí práce
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: biologická dostupnost; dimethylpolysiloxany; halogenované difenylethery; organické znečišťující látky; pasivní vzorkování; polycyklické aromatické uhlovodíky; polychlorované bifenyly; pórová voda; znečištění vod; organic pollutants; passive sampling; polycyclic aromatic hydrocarbons; polychlorinated biphenyls; pore - water; water pollution; Biological Availability; Dimethylpolysiloxanes; Halogenated Diphenyl Ethers; diplomové práce