Měření koncentrace POPs v pórové vodě sedimentů pomocí pasivního vzorkování - Minaříková, Michaela (2014)
Rizika vyplývající z kontaminace sedimentů persistentními organickými látkami (POPs) nelze dobře charakterizovat celkovou koncentrací těchto látek v sedimentu. POPs mohou být silně vázány na sediment nebo vůbec nejsou dostupné k uvolnění, v důsledku čeho je koncentrace kontaminantů v pórové vodě podstatně nižší, než se odhaduje z celkové koncentrace v sedimentu. Volně rozpuštěná koncentrace POPs v pórové vodě je však velice důležitá, protože je přímo úměrná chemické aktivitě látky, tj. hnací síle pro akumulaci POPs do vodních organismů a pro difúzní transport. Koncentraci v pórové vodě lze vypočítat pomocí rovnovážního pasivního vzorkování v sedimentu. Pasivní vzorkovač je polymerní fáze na bázi silikonové gumy nebo polyethylenu s vysokou absorpční kapacitou pro POPs, charakterizovanou rozdělovacím koeficientem v systému polymer - voda. Když je vzorkovač v rovnováze se sedimentem, volně rozpuštěné koncentrace lze odhadnout pomocí rozdělovacího koeficientu v systému vzorkovač - voda, za