Vývoj a optimalizace metod pro stanovení fytoestrogenů a dalších bioaktivních metabolitů cyanobakterií - Procházková, Tereza (2014)
Metabolity sinic mají různé biologické účinky. Jedním z nich je estrogenní aktivita, která je pravděpodobně spojena s produkcí fytoestrogenů. Ty mohou mít různou chemickou strukturu a dělí se na flavonoidy, stilbeny, lignany a fytosteroly. V rámci této práce byly optimalizovány metody využívající kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostní detekcí pro stanovení dvou skupin fytoestrogenů - flavonoidů a fytosterolů. Limity kvantifikace pro flavonoidy byly v rozsahu 0,001 - 0,1 ng/ml a pro fytosteroly v rozsahu 0,5 - 10 ng/ml. Pro flavonoidy byly následně optimalizovány postupy pro metody extrakce na tuhou fázi a extrakce biomasy řas. Stanovené výtěžnosti jednotlivých látek byly v rozmezí 74,1 - 94,7 %, respektive 43,4 - 108,0 %.