Identifikace možných zdrojů kontaminace při přípravě vzorků pro stanovení vybraných persistentních polutantů - Sochorová, Lenka; Vojta, Šimon; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2014)
Identifikace možných zdrojů kontaminace při laboratorním zpracování vzorků je důležitou součástí při stanovení stopových množství emergentních organických polutantů, jako jsou bromované zpomalovače hoření (BFRs) a perfluorované surfaktanty (PFCs). Jedná se o látky, které mají široké použití jak v průmyslu, tak i v domácnosti. Některé BFRs a PFCs jsou již regulované Stockholmskou úmluvou. Proto jsou v této práci zahrnuty i nové bromované zpomalovače hoření (NBFRs), které se používají jako alternativa za již zakázané BFRs a také alternativy za PFCs. Z důvodu výskytu těchto látek v materiálech, které se běžně používají v laboratorním prostředí, je důležité věnovat pozornost případné kontaminaci vzorku při jeho zpracování. Pomocí metod aktivního i pasivního vzorkování ovzduší byly stanoveny pozaďové hladiny těchto látek ve vnitřním prostředí nové budovy Centra pro výzkum toxických látek v prostředí (RECETOX). Zatímco nalezené koncentrační hladiny polybromovaných difenyl éterů (PBDEs) se po
Identification of potencial contamination sources during laboratory sample preparation is an important part of determination of trace levels of emergent organic pollutants, such as brominated flame retardants (BFRs) and perfluorinated compounds (PFCs). These substances are widely used in the industry and households alike. Selected BFRs and PFCs are already regulated by the Stockholm Convention. Therefore this thesis also includes even Novel brominated flame retardants (NBFRs), used as an alternative for already banned BFRs and also alternatives for PFCs. Since these substances are widely employed in materials that are commonly used in a laboratory equipment, it is important to pay attention to possible contamination of samples during their processing. Background levels of these compounds occured inside the new building of the Research Centre for toxic substances in the environment (RECETOX) were determined by using the methods of active and passive air sampling. The concentration level
Vedoucí práce: Šimon Vojta
Vedoucí práce
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: perfluorované sloučeniny; vzorkování; zdroje znečištění; zpomalovače hoření; fire retardants; perfluorinated compounds; pollution sources; sampling; diplomové práce