Identifikace možných zdrojů kontaminace při přípravě vzorků pro stanovení vybraných persistentních polutantů - Sochorová, Lenka (2014)
Identifikace možných zdrojů kontaminace při laboratorním zpracování vzorků je důležitou součástí při stanovení stopových množství emergentních organických polutantů, jako jsou bromované zpomalovače hoření (BFRs) a perfluorované surfaktanty (PFCs). Jedná se o látky, které mají široké použití jak v průmyslu, tak i v domácnosti. Některé BFRs a PFCs jsou již regulované Stockholmskou úmluvou. Proto jsou v této práci zahrnuty i nové bromované zpomalovače hoření (NBFRs), které se používají jako alternativa za již zakázané BFRs a také alternativy za PFCs. Z důvodu výskytu těchto látek v materiálech, které se běžně používají v laboratorním prostředí, je důležité věnovat pozornost případné kontaminaci vzorku při jeho zpracování. Pomocí metod aktivního i pasivního vzorkování ovzduší byly stanoveny pozaďové hladiny těchto látek ve vnitřním prostředí nové budovy Centra pro výzkum toxických látek v prostředí (RECETOX). Zatímco nalezené koncentrační hladiny polybromovaných difenyl éterů (PBDEs) se po