Studium parametrů pasivních vzorkovačů pro monitorování polárních organických znečišťujících látek ve vodním prostředí - Škopíková, Iveta (2014)
Diplomová práce se v teoretické části věnuje charakteristice, výskytu a osudu léčiv a produktů osobní péče ve vodním prostředí. Dále jsou v práci zmíněna kritéria pro výběr cílových sloučenin stanovených v experimentální části, legislativa a metody stanovení těchto látek. Následuje popis pasivního vzorkování s důrazem na materiály používané jako sorpční média pro záchyt PPCP z vody i jejich sorpční vlastnosti.Praktická část práce se věnuje sorpčním vlastnostem vybrané skupiny sloučenin, které jsou účinnými látkami léčiv, na pěti sorbentech (Oasis HLB a MAX, Empore disk SDB-RPS, silikonová guma a polymerní pryskyřice XAD 7). Adsorpční rovnováhy léčiv v systému sorbent-voda byly sledovány v laboratorních experimentech. Rovnovážné koncentrace látek na adsorbentu a ve vodě byly stanoveny metodou UPLC-MS/MS. Byl sledován vliv koncentrace sledovaných sloučenin a času na hodnoty jejich distribučních koeficientů v systému sorbent-voda.Z koncentračních závislostí rovnovážných hodnot v obou médi