Vychytávání par organických látek rostoucími ledovými krystaly - Miháliková, Zuzana, 1990- (2014)
Diplomová práce obsahuje výsledky literární rešerše na téma ledu v atmosféře a jeho role jako reakčního média. Experimentální část práce byla zaměřena na studium vychytávání par organických látek ledovými krystaly, což je důležitý mechanismus vymývání plynných látek a aerosolů z atmosféry. Byla studována absorpce organických látek rostoucími ledovými krystaly. V pokusech byly použity dvě modelové sloučeniny a to 1-methylnaftalen (1-MN) a 1-(4-methylfenyl)-3- fenylpropan-2-on (4-MeDBK). Studie s 1-MN ukázaly, že s rostoucí teplotou kondenzace, se zvyšuje agregace molekul, která také narůstá s absolutní koncentrací 1-MN ve vzorku. Byly pozorovány i výrazné podepozitní změny, kdy se zdá, že všechny přítomné molekuly 1-MN začnou časem agregovat. V experimentech s 4-MeDBK byla pozorována fotochemická reakce ve vzorcích ledu.