Ordering of point defects in deformable elastic lattices - Šmejkal, Libor (2014)
Fyzikální vlastnosti pevných látek jsou ovlivněny přítomností bodových defektů. Defekty způsobují lokální deformace mřížky, které se šíří materiálem vlivem kohezních sil. V této diplomové práci jsme vyvinuli atomisticky informovaný mezoskopický model, ve kterém bodové defekty působí jako zdroje napětí, zatímco elastická mřížka zprostředkovává přenos komplikované směrově závislé interakce mezi defekty. S využitím Wangova-Landauova algoritmu jsou vypočteny hustoty stavů systému pro sérii kombinací vakancí a intersticiálů v ⟨10⟩ "dumbbell" konfiguraci uvnitř kubického modelového materiálu. Tyto výsledky jsou použity k výpočtu partiční funkce, vnitřní energie, entropie a volné energie a popisují tak kompletně termodynamické vlastnosti modelu.