Neparametrické odhady hustoty - Kuruczová, Daniela; Koláček, Jan, 1976-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2014)
Cílem této práce bylo představit vybrané metody neparametrického odhadu funkce hustoty. Postupně byly popsány metody založené na histogramu (klasický histogram, polygon četnosti a histogram s klouzavým průměrem), jádrové odhady a konečné směsi hustot. Následně byly všechny metody porovnané na simulovaných a reálných datech pomocí software MATLAB.
The aim of this thesis was to introduce selected methods for nonparametric density estimation. We introduced methods based on histogram (classic histogram, frequency polygon and average shifted histogram), kernel estimates and finite mixtures. Subsequently, all methods were applied and compared on both simulated and real data.
Vedoucí práce: Jan Koláček
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: neparametrické metody; statistická analýza; nonparametric methods; statistical analysis; bakalářské práce; bachelor's theses