Optimalizace Gibson assembly pro tvorbu polycistronních plasmidů určených k reprogramování somatických buněk do „medium spiny“ neuronů - Brzezina, Jáchym (2014)
Tato diplomová práce se zaměřuje na vytvoření několika-genového DNA fragmentu ve formě lentivirového vektoru, který by mohl představovat nástroj umožňující transdiferenciaci astrocytů na neurony (konkrétně „medium spiny“ neurony). Následně by tohoto mohlo být využito při léčbě pacientů některých neurodegenerativních poruch spojených se ztrátou neuronů, například Huntingtonovy choroby. Teoretická část práce shrnuje různé metody spojování DNA fragmentů. Vzájemně je srovnává a popisuje jejich výhody a nevýhody. Praktická část pak využívá jednu z těchto metod, označovanou jako Gibson Assembly, která se jeví jako vhodná právě ke spojování několika delších DNA segmentů dohromady v rámci jediné izotermální reakce. První fáze experimentální části spočívala v optimalizaci PCR a docílení úspěšné a účinné amplifikace požadovaných genových fragmentů (s geny Mash1, Dlx2 a GFP), které mají být následně začleněny do vektoru, kterým byl plazmid pBOB. Následně byla provedena samotná Gibson Assembly, kt