Studium interakce funkcializovaných liposomů s dendritickými buňkami - Čelechovská, Hana (2014)
V dnešní době se výzkum na poli nových léčiv soustřeďuje na využití nanočástic. Liposomy patří k nejstarším biokompatibilním nanočásticím využívaným v medicíně a přestavují velmi univerzální systém podávání léků. Pro jejich relativně snadnou přípravu a jednoduchou modifikaci je lze použít jako nosiče širokého spektra terapeutik, kontrastních látek a pro konstrukci rekombinantních vakcín. Dendritické buňky jsou klíčovou součástí imunitního systému a jejich schopnost zkřížené prezentace antigenu je zásadní pro navození správného typu imunitní odpovědi. Studium interakce liposomů s dendritickými buňkami je zdrojem poznání mechanismů, které lze využít pro racionální přípravu nových rekombinantních vakcín na bázi nanoliposomů. Tato práce se zabývá interakcí různě modifikovaných nanoliposomů s dendritickými buňkami a účinkem liposomálních molekulárních adjuvans na aktivaci dendritických buněk. Studovanými parametry byly změny morfologie a fenotypu dendritických buněk (exprese povrchových zna