Charakterizace nově derivovaných meduloblastomových linií se zřetelem k možnostem indukované diferenciace - Filipová, Lenka; Chlapek, Petr; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie. Oddělení genetiky a molekulární biologie (2014)
Meduloblastom je velmi heterogenní onemocnění s odlišnostmi mezi jednotlivými nádory. V současné době se vědci snaží najít nejlepší způsob, jak identifikovat jednotlivé podskupiny meduloblastomu (Wnt, Sonic Hedgehod a skupina C a D), které by umožnily rychlé stanovení typu nádoru a nasazení správné léčby. K této kategorizaci je nejčastěji využíváno expresního profilování, nicméně byla též publikována studie popisující rozdělení do těchto podskupin dle přítomnosti čtyř různých markerů - GAB1, YAP1, filamin A a β-catenin. Diplomová práce je zaměřena na charakterizaci meduloblastomových linií, a to jak referenčních, tak linií derivovaných z nádorové tkáně pacientů FN Brno. U těchto linií byla prokázána přítomnost markerů, které potvrzují neurální původ buněk. Jednalo se o vimentin, synaptofyzin, neuron-specifickou enolázu, nestin a tři druhy neurofilament, a dále i markery pro stanovení podskupin meduloblastomu. V rámci práce byla analyzována exprese markerů YAP1, GAB1, filamin A a β-cate
Medulloblastoma is very heterogeneous disease because individual tumors are very different from each other. Currently, scientists try to find the best way to identify subgroups of medulloblastoma (Wnt, Sonic Hedgehog, group 3 and group 4). This stratification could be used for quick determination of medulloblastoma and for choice of best treatment strategy. This stratification is usually based on the expression profiling. However, a new study suggests four different markers (GAB1, YAP1, filamin A a β-catenin) to stratify medulloblastoma subgroups. The diploma thesis is focused on the characterization of medulloblastoma cell lines -both reference cell lines and cell lines derived from medulloblastoma tissues taken from patients in the University Hospital Brno. In this study, vimentin, synaptophysin, nestin, neuron-specific enolase and three type of neurofilaments as markers of neuronal origin, and also markers for identification medulloblastoma subgroups, i. e. YAP1, GAB1, filamin A and
Vedoucí práce: Petr Chlapek
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: diferenciace buněk; diferenciační antigeny; karcinogeneze; meduloblastom; nádorová biologie; nádorové buněčné linie; cancer biology; cell differentiation; Antigens, Differentiation; Carcinogenesis; Cell Line, Tumor; Medulloblastoma; diplomové práce; master's theses