Charakterizace nově derivovaných meduloblastomových linií se zřetelem k možnostem indukované diferenciace - Filipová, Lenka (2014)
Meduloblastom je velmi heterogenní onemocnění s odlišnostmi mezi jednotlivými nádory. V současné době se vědci snaží najít nejlepší způsob, jak identifikovat jednotlivé podskupiny meduloblastomu (Wnt, Sonic Hedgehod a skupina C a D), které by umožnily rychlé stanovení typu nádoru a nasazení správné léčby. K této kategorizaci je nejčastěji využíváno expresního profilování, nicméně byla též publikována studie popisující rozdělení do těchto podskupin dle přítomnosti čtyř různých markerů - GAB1, YAP1, filamin A a β-catenin. Diplomová práce je zaměřena na charakterizaci meduloblastomových linií, a to jak referenčních, tak linií derivovaných z nádorové tkáně pacientů FN Brno. U těchto linií byla prokázána přítomnost markerů, které potvrzují neurální původ buněk. Jednalo se o vimentin, synaptofyzin, neuron-specifickou enolázu, nestin a tři druhy neurofilament, a dále i markery pro stanovení podskupin meduloblastomu. V rámci práce byla analyzována exprese markerů YAP1, GAB1, filamin A a β-cate