Vliv přítomnosti TRF2 na funkci jiných DNA vazebných proteinů - Hluchý, Milan (2014)
Telomery jsou nukleoproteinové struktury na koncích eukaryotických chromozomů. Telomerickou DNA tvoří tandemové repetice se sekvencí 5‘-TTAGGG-3’. Telomery jsou chráněny proteinovým komplexem nazývaným shelterin. Shelterin se skládá ze šesti podjednotek. Centrální roli v shelterinu hraje protein TRF2. Protein TRF2 je DNA-vazebný protein, který koordinuje proteiny účastnící se správného fungování telomer. Jednou z netelomerických funkcí proteinu TRF2 je ochrana proteinu REST před polyubikvitinací a degradací v proteazomu. Aktivní protein REST se nachází v promotorech genů souvisejících s diferenciací a dozráváním neuronů a epigeneticky je umlčuje. Cílem této práce byla identifikace domén, které jsou zodpovědné za interakci mezi proteiny TRF2 a REST. Zkrácené verze obou proteinů byly vloženy do dvou různých vektorů a jejich exprese v buňkách E. coli byla optimalizována. Purifikované proteiny byly použity v in vitro studiích, konkrétně v pull-down pokusech a měřeních SPR (z angl. Surface