Vliv statinů na lidské embryonální kmenové buňky - Jelínková, Šárka, 1989- (2014)
Lidské embryonální kmenové buňky (hESC) představují potenciální zdroj materiálu pro buněčné terapie a studium vývoje a diferenciace buněk organismů, především člověka. Než bude možné hESC v klinické praxi využít, je třeba vyřešit celou řadu technických překážek. Patří sem technologické zvládnutí účinné diferenciace do požadovaných buněčných typů, ale i překonání znaků genomové nestability při jejich dlouhodobé kultivaci. Tato práce se zabývá výzkumem vlivu statinů na hESC jako potenciální možnost potlačení vlivů dlouhodobé kultivace v in vitro podmínkách. V rámci této části práce byly studovány základní vlastnosti hESC a jejich schopnosti udržovat pluripotentní stav. Dále byl prokázán vliv statinů na zvýšení účinnosti diferenciace hESC do kardiomyocytů bez ovlivnění jejich biologických vlastností.