Exprese receptoru CXCR4 u sarkomových buněčných linií - Olbertová, Helena; Veselská, Renata, 1968-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2014)
CXCR4 je chemokinový receptor spojený s G-proteinem, který se nachází v plazmatické membráně a jehož ligandem je chemokin SDF-1. Signální dráha CXCR4/SDF 1 hraje klíčovou roli v migraci kmenových buněk v organismu. CXCR4 se vyskytuje také na povrchu nádorových buněk, u nichž reguluje proliferaci a migraci v závislosti na gradientu SDF 1 a tímto způsobem ovlivňuje progresi nádorového onemocnění. CXCR4 je u některých typů nádorů považován za kandidátní marker nádorových kmenových buněk. Do této práce bylo zahrnuto devět sarkomových buněčných linií derivovaných z nádorové tkáně pacientů, z toho konkrétně pět linií z osteosarkomu, dvě linie z embryonálního rhabdomyosarkomu a dvě z alveolárního rhabdomyosarkomu. Dále byly analyzovány tři buněčné linie izolované z nádorové tkáně odebrané imunodeficientním myším, kterým byla injikována suspenze buněk embryonální rhabdomyosarkomové linie. K hodnocení exprese receptorů CXCR4, CXCR5, CXCR7, ligandu SDF-1 a regulačního proteinu HIF-1 bylo využ
CXCR4 is a G-protein coupled receptor located in the plasmatic membrane, which has the chemokine SDF-1 as its ligand. The signaling pathway CXCR4/SDF-1 plays a key role in the migration of stem cells in an organism. CXCR4 is also found on surfaces of cancer cells, where it affects proliferation and migration based on the SDF-1 gradient and in this way also influences tumor progression. CXCR4 is considered in some kinds of tumors as a candidate marker for cancer stem cells. This work involved nine cell lines derived from patients’ cancer tissues, more specifically five osteosarcoma cell lines, two embryonic and two alveolar rhabdomyosarcoma cell lines. In addition, three lines isolated from immunodeficient mice injected with the rhamdomyosarcoma line were also analyzed. To determine the expression of receptors CXCR4, CXCR5, CXCR7, ligand SDF-1 and regulatory protein HIF-1, the method of RT PCR, quantitative real-time PCR, indirect immunofluorescence and flow cytometry was used. The
Vedoucí práce: Renata Veselská
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: detekční metody; exprese receptorů; nádorové buněčné linie; nádorové kmenové buňky; polymerázová řetězová reakce; receptory CXCR4; sarkom; detection methods; receptors expression; Cell Line, Tumor; Neoplastic Stem Cells; Polymerase Chain Reaction; Receptors, CXCR4; Sarcoma; diplomové práce; master's theses