Exprese receptoru CXCR4 u sarkomových buněčných linií - Olbertová, Helena (2014)
CXCR4 je chemokinový receptor spojený s G-proteinem, který se nachází v plazmatické membráně a jehož ligandem je chemokin SDF-1. Signální dráha CXCR4/SDF 1 hraje klíčovou roli v migraci kmenových buněk v organismu. CXCR4 se vyskytuje také na povrchu nádorových buněk, u nichž reguluje proliferaci a migraci v závislosti na gradientu SDF 1 a tímto způsobem ovlivňuje progresi nádorového onemocnění. CXCR4 je u některých typů nádorů považován za kandidátní marker nádorových kmenových buněk. Do této práce bylo zahrnuto devět sarkomových buněčných linií derivovaných z nádorové tkáně pacientů, z toho konkrétně pět linií z osteosarkomu, dvě linie z embryonálního rhabdomyosarkomu a dvě z alveolárního rhabdomyosarkomu. Dále byly analyzovány tři buněčné linie izolované z nádorové tkáně odebrané imunodeficientním myším, kterým byla injikována suspenze buněk embryonální rhabdomyosarkomové linie. K hodnocení exprese receptorů CXCR4, CXCR5, CXCR7, ligandu SDF-1 a regulačního proteinu HIF-1 bylo využ