Variabilita vybraných povrchových antigenů u lidských embryonálních kmenových buněk - Mináriková, Daniela (2014)
Lidské embryonální kmenové buňky (hESC) získávají v průběhu kultivace in vitro charakteristiky nádorově transformovaných buněk. Tento proces adaptace představuje překážku pro využití hESC v medicíně. Cílem diplomové práce bylo zjistit úroveň exprese vybraných povrchových antigenů CD30, CD44, Cripto-1 (CR-1), které jsou ve zvýšené míře exprimované u nádorově transformovaných buněk. Rozdílná exprese těchto povrchových antigenů s odlišnými biologickými funkcemi mezi buňkami nízké (neadaptované hESC) a vysoké (adaptované hESC) pasáže poukazuje na různé adaptační mechanismy. Změny exprese v závislosti na kultivačním substrátu podtrhují význam mikroprostředí hESC v modulaci různých buněčných mechanizmů, které jsou odpovědí na okamžitý stav kultivačního prostředí. Výzkum odhalil doposud nepublikovaný vliv CR-1 na výskyt centrozomálních abnormalít, které jsou jedním z mechanismů vzniku genomové nestability typické právě pro adaptované hESC. Jelikož se jedná o molekulu, která je součástí mnohýc