Příprava linie iPSC vhodné pro hematopoetické diferenciace - Paďourová, Stanislava (2014)
Indukované pluripotentné kmeňové bunky sú bunky definované vlastnosťou sebaobnovy a schopnosťou diferenciácie do všetkých troch zárodočných listov. Ich indukcia je závislá nielen na type zdrojových buniek, ale aj na použitom protokole reprogramácie. Schopnosť týchto buniek diferencovať do hematopoetickej línie môže byť ovplyvnená ich schopnosťou tvoriť embryoidné telieska, ale je rovnako závislá na vhodných podmienkach kultivácie a použití optimálneho média s rastovými faktormi a cytokínmi. V diplomovej práci sa zaoberám tvorbou línie indukovaných pluripotentných kmeňových buniek, ktorá by bola schopná diferencovať do hematopoetickej línie, manipuláciou a kultiváciou týchto buniek, tvorbou embryoidných teliesok, výberom vhodných cytokínov, ktoré podporujú hematopoetickú diferenciáciu, a optimalizáciou ich koncentrácie.