Molekulárně-cytogenetická charakterizace multiformního glioblastomu pomocí techniky array CGH - Perutková, Ivona (2014)
Multiformní glioblastom (Glioblastoma multiforme, GBM) představuje nejčastější primární nádor centrálního nervového systému u dospělých a navzdory komplexnímu terapeutickému přístupu je jeho léčba dosud neúspěšná. GBM je charakteristický vysokou intratumorální heterogenitou a četnými genetickými změnami. Zatím bohužel nebyly nalezeny spolehlivé klasifikační markery, které by umožnily rozdělit pacienty s tímto onemocněním do jednotlivých podskupin ve vztahu k prognóze a odpovědi na léčbu, a tak individualizovat terapii. Technika array-CGH představuje jednu z nejnovějších metod, které lze využít na celochromozomový skrínink nebalancovaných chromozomových změn. Cílem této práce je vyšetřit pomocí této techniky soubor pacientů s GBM, analyzovat jejich celogenomové profily, studovat změny genetického materiálu ve významných lokusech a následně se v korelaci s klinickými údaji pokusit najít genetické abnormality, které by bylo možno využít jako potenciální prognostické markery. Jako doprovo