Vazebné vlastnosti proteinu p53 a jeho mutantů k strukturním motivům v DNA - Polák, Martin (2014)
Protein p53 patří mezi významné nádorové supresory. Funguje jako transkripční faktor a váže se na cílové sekvence v promotorech celé řady genů důležitých pro zastavení buněčného cyklu a apoptózu. Bylo ukázáno, že se může vázat také na různé strukturní motivy DNA. V této práci se zabývám nádorovým supresorem p53 a jeho vazbou na lokální struktury v DNA. Přestože velké procento mutantních p53 má narušenou sekvenčně specifickou vazbu k DNA, mají tyto proteiny stále možnost vázat se s určitou specifitou právě na určité struktury v DNA. Pochopení těchto procesů může mít velký dopad při léčbě rakoviny a nádorových onemocnění.