Jaderný profil vybraných proteinů asociovaných s chromatinem závislý na fázích buněčného cyklu - Přikrylová, Terézia (2014)
Studium procesů probíhajících během jednotlivých fází buněčného cyklu patří k základním přístupům v buněčné biologii. Tato diplomová práce se zabývá analýzou jaderných profilů chromatinových domén a ohnisek proteinů asociovaných s chromatinem. Postupně byl analyzován jaderný profil PML tělísek, faktorů sestřihu SC 35, proteinů jadérek fibrilarinu a Cajalových tělísek během jednotlivých fází buněčného cyklu (BC). Metodami imunofluorescenčního značení byly odhaleny morfologické změny, ke kterým dochází v průběhu BC. V další části práce byla použitím metody FRAP (z angl. Fluorescence Recovery After Photobleaching) porovnaná kinetika proteinů PCNA a UBF1 (z angl. UBF1 - Upstream Binding Factor 1) v jednotlivých fázich BC, přičemž výsledkem je, že oba proteiny vykazují značné rozdíly v dynamice v závislosti na aktuálni fázi buněčného cyklu. V případě proteínu UBF1 bylo zjišteno, že jeho dynamika je taktéž závislá na typu použité buněčné linie. Zjištené morfologické změny a změny v kinetice,