Detekce markerů nádorových kmenových buněk v buněčných liniích derivovaných z pankreatického adenokarcinomu - Rumíšková, Gabriela (2014)
Adenokarcinom pankreatu (PDAC) je čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí v souvislosti s malignitami a pětiletého přežití dosahuje méně než 5 % pacientů. Největší problém představuje především pozdní stanovení diagnózy, kdy už je obvykle primární nádor doprovázený rozsáhlými metastázami, a dále vysoká rezistence tohoto nádoru vůči konvenční chemoterapii a radioterapii. Tyto vlastnosti nádoru, které jsou hlavní příčinou selhání léčby, má pravděpodobně na svědomí malá podskupina nádorových buněk s označením nádorové kmenové buňky (CSCs). K zaměření léčby cíleně na tuto subpopulaci je nejprve třeba jejich fenotypová charakterizace CSCs na základě stanovení specifických povrchových nebo intracelulárních markerů. Diplomová práce je zaměřena na detekci kandidátních markerů CSCs ve vybraných buněčných liniích derivovaných z PDAC - konkrétně se jedná o povrchové antigeny CD44, CD24, epiteliální specifický antigen (ESA) a CD133, a dále o intracelulární protein nestin. Základním metodickým přístup