Epiteliálně mesenchymální přechod u normálních a nádorových kmenových buněk prostaty - analýza exprese znaků a klíčových regulátorů - Sedlmaierová, Eva; Souček, Karel; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie. Oddělení genetiky a molekulární biologie (2014)
Nádorové kmenové buňky (NKB) byly popsány jako buňky nádoru, které se některými svými vlastnostmi podobají kmenovým buňkám a mohou být zodpovědné za rezistenci nádorového onemocnění k léčbě nebo diseminaci onemocnění u mnoha malignit včetně karcinomu prostaty. Na experimentálních modelech několika nádorových onemocnění bylo prokázáno, že nádorové kmenové buňky mohou vznikat procesem epiteliálně mezenchymálního přechodu (EMT). Nicméně mechanismus vzniku NKB prostaty dosud není zcela jasný. Cílem této práce bylo blíže poznat vztah mezi expresí některých povrchových znaků charakterizujících NKB, vybraných transkripčních faktorů zodpovědných za kmenovost buněk a expresí znaků a regulátorů EMT. Nejprve byla pomocí průtokové cytometrie provedena analýza exprese povrchových znaků kmenových buněk prostaty u panelu normálních i nádorových buněčných linií prostaty kultivovaných v podmínkách in vitro. Byly identifikovány populace buněk podobné NKB na základě exprese povrchových znaků CD44, CD24
Cancer stem cells (CSCs) have been described as cells in tumour which possess several features of stem cells and can be responsible for cancer treatment resistance or disease dissemination in many malignancies including prostate cancer. It has been proved on several tumour models that CSCs may arise by undergoing process of epithelial to mesenchymal transition (EMT). Nevertheless a mechanism of CSCs formation in prostate cancer is not yet fully understood. The aim of this study was to describe conection between expression of CSCs markers, expression of chosen transcription factors involved in stemness regulation, and expression of markers and regulators of EMT. At first, an analysis of surface prostate CSCs markers was examined in several normal and cancer prostate cell lines cultivated in vitro using flow cytometry. Cancer stem cell-like populations were identified based on the expression of markers CD44/CD24, Trop 2 and CD133. These subpopulations had increased expression of stemness
Vedoucí práce: Karel Souček
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: diplomové práce; master's theses; Epithelial-Mesenchymal Transition; Neoplastic Stem Cells; Prostatic Neoplasms; karcinogeneze; nádorové kmenové buňky; nádory prostaty; epitelo-mezenchymální tranzice; carcinogenesis