Epiteliálně mesenchymální přechod u normálních a nádorových kmenových buněk prostaty - analýza exprese znaků a klíčových regulátorů - Sedlmaierová, Eva (2014)
Nádorové kmenové buňky (NKB) byly popsány jako buňky nádoru, které se některými svými vlastnostmi podobají kmenovým buňkám a mohou být zodpovědné za rezistenci nádorového onemocnění k léčbě nebo diseminaci onemocnění u mnoha malignit včetně karcinomu prostaty. Na experimentálních modelech několika nádorových onemocnění bylo prokázáno, že nádorové kmenové buňky mohou vznikat procesem epiteliálně mezenchymálního přechodu (EMT). Nicméně mechanismus vzniku NKB prostaty dosud není zcela jasný. Cílem této práce bylo blíže poznat vztah mezi expresí některých povrchových znaků charakterizujících NKB, vybraných transkripčních faktorů zodpovědných za kmenovost buněk a expresí znaků a regulátorů EMT. Nejprve byla pomocí průtokové cytometrie provedena analýza exprese povrchových znaků kmenových buněk prostaty u panelu normálních i nádorových buněčných linií prostaty kultivovaných v podmínkách in vitro. Byly identifikovány populace buněk podobné NKB na základě exprese povrchových znaků CD44, CD24,