Struktura a transkripce intergenového mezerníku (IGS) u mladého allotetraploidního druhu Tragopogon mirus a jeho diploidních rodičů T. dubius a T. porrifolius - Ježková, Ivana (2014)
Jadérková dominance je jev, při kterém je specificky umlčena jedna rodičovská sada rDNA polyploidních či hybridních organismů. Vyskytuje se jak v rostlinné, tak i živočišné říši a podílí se na kontrole množství transkriptu, které by jinak bylo v jádře obsahujícím dva rodičovské genomy neúměrně zvýšeno. U Tragopogonu mirus, mladého allopolyploidního druhu, jenž vznikl hybridizací dvou diploidních druhů T. dubius a T. porrifolius před necelými sto lety, se jadérková dominance vyskytuje a její směr závisí na populaci, ze které jedinci pocházejí. U většiny populací se vyskytuje mnohem méně jednotek rDNA původem T. dubius, přesto jsou tyto jednotky transkripčně aktivní. Populace 2602, u níž je množství dubiových a porrifoliových jednotek je vyrovnané, však vykazuje směr jadérkové dominance opačný, transkripčně aktivnější jsou jednotky porrifoliové. Na základě studia struktury a délkového polymorfismu mezigenového mezerníku, který je zásadní pro transkripci celé rDNA jednotky, neboť obsahuje