Hodnocení metod analýzy variability genů hlavního histokompatibilního systému třídy IIB u ryb čeledi Cyprinidae - Šnédarová, Kateřina; Civáňová, Kristina, 1978-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie. Oddělení genetiky a molekulární biologie (2014)
Geny hlavního histokompatibilního systému (MHC) jsou u mnoha živočišných druhů zkoumány za účelem popisu jejich diverzity, fylogeneze či vztahu MHC genů a rezistence jedinců k onemocněním a parazitárním infekcím. Cílem diplomové práce je zhodnocení současných přístupů použitých pro analýzu variability MHCIIB genů u vybraných druhů kaprovitých ryb a sumarizace poznatků v této oblasti.
Major histocompatibility genes (MHC) are investigated in several animal species to describe their diversity, phylogenesis or relation of MHC genes to individuals resistance to illnesses and parasitic infections. The aim of the thesis is evaluation of contemporary approaches used for analyzing MHCIIB genes variability in selected fish species (Cyprinidae) and a summary of to date knowledge in this course of study.
Vedoucí práce: Kristína Civáňová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: diplomové práce; master's theses; Genes, MHC Class I; Genes, MHC Class II; Genotyping Techniques; fylogeneze živočichů; genotypizační techniky; geny MHC třídy II; geny MHC třídy I; kaprovití -- genetické aspekty; variabilita (biologie); animal phylogeny; Cyprinidae -- genetic aspects; Cyprinidae; variability (biology)