Hodnocení metod analýzy variability genů hlavního histokompatibilního systému třídy IIB u ryb čeledi Cyprinidae - Šnédarová, Kateřina (2014)
Geny hlavního histokompatibilního systému (MHC) jsou u mnoha živočišných druhů zkoumány za účelem popisu jejich diverzity, fylogeneze či vztahu MHC genů a rezistence jedinců k onemocněním a parazitárním infekcím. Cílem diplomové práce je zhodnocení současných přístupů použitých pro analýzu variability MHCIIB genů u vybraných druhů kaprovitých ryb a sumarizace poznatků v této oblasti.