Charakterizace repetitivních sekvencí u rodu Allium - Gogela, Roman; Dvořáčková, Martina, 1980-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie. Oddělení genetiky a molekulární biologie (2014)
Telomery jsou neodmyslitelnou součástí lineárních chromozomů eukaryotických buněk a struktury jim podobné můžeme nalézt i u lineárních chromozomů buněk prokaryotických. Tyto obvykle tandemové repetice nejen kompenzují erozi chromozomů vyvolanou neúplnou replikací, ale zároveň udržují cytogenetickou stabilitu genomu a jsou i regulátory dělivého potenciálu buněk. Od objevu první telomerické sekvence a mechanismu udržování telomer založeném na aktivitě RNA-dependentní DNA-polymerázy (telomerázy) bylo popsáno několik variant „klasické“ telomerické sekvence. Byla také zjištěna existence organismů s telomerami tvořenými jinými sekvencemi a závislými na jiném mechanismu udržování jejich délky. Stále však existují organismy, u kterých není telomerická sekvence známa. Jedněmi z nich jsou zástupci rodu Allium. Diplomové práce je zaměřena na studium lokalizace 45S rDNA a jejích strukturních podjednotek na chromozomech evolučně vzdálených zástupců rodu Allium ve vztahu k předpokládané telomerické
Telomeres are important parts of linear chromosomes of eukaryotic cells and similar structures can be found at the ends of linear chromosomes of prokaryotic cells too. Telomeres are usually formed as tandem repeats that protect chromosomes against shortening caused by DNA replication. According to their localization, telomeres are involved in the maintenance of genome stability and regulation of cell proliferation capability. Since discovery of the first telomeric sequence and the mechanism of telomere lenght maintenance based on RNA-dependent DNA-polymerase (telomerase), several variants of „classical“ telomeric sequences have been described. Organisms with telomeres formed by other sequences and with different telomere length maintenance were detected. There are still organisms with unknown telomeric sequences, one of them are members of genus Allium. In this thesis, we have studied the localization of 45S rDNA and its subunits in selected species of genus Allium according to predict
Vedoucí práce: Martina Dvořáčková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: Allium -- genetika; genomová in situ hybridizace (GISH); ribozomální DNA; rostlinný genom; telomery; genomic in situ hybridization (GISH); plant genome; DNA, Ribosomal; Telomere; diplomové práce; master's theses