Charakterizace repetitivních sekvencí u rodu Allium - Gogela, Roman (2014)
Telomery jsou neodmyslitelnou součástí lineárních chromozomů eukaryotických buněk a struktury jim podobné můžeme nalézt i u lineárních chromozomů buněk prokaryotických. Tyto obvykle tandemové repetice nejen kompenzují erozi chromozomů vyvolanou neúplnou replikací, ale zároveň udržují cytogenetickou stabilitu genomu a jsou i regulátory dělivého potenciálu buněk. Od objevu první telomerické sekvence a mechanismu udržování telomer založeném na aktivitě RNA-dependentní DNA-polymerázy (telomerázy) bylo popsáno několik variant „klasické“ telomerické sekvence. Byla také zjištěna existence organismů s telomerami tvořenými jinými sekvencemi a závislými na jiném mechanismu udržování jejich délky. Stále však existují organismy, u kterých není telomerická sekvence známa. Jedněmi z nich jsou zástupci rodu Allium. Diplomové práce je zaměřena na studium lokalizace 45S rDNA a jejích strukturních podjednotek na chromozomech evolučně vzdálených zástupců rodu Allium ve vztahu k předpokládané telomerické