Úloha nových interakčních partnerů v regulaci onkogenu Mdm2 - Šustová, Hana (2014)
Onkogen Mdm2 je hlavním negativním regulátorem nádorového supresoru p53. Tato práce se blíže věnuje popisu dvou nově identifikovaných vazebných partnerů Mdm2, které svou interakcí mohou ovlivnit jak degradační aktivitu Mdm2 vůči p53, tak jiné procesy odehrávající se v buňce. První z proteinů funguje jako obecný transkripční faktor a zjistili jsme, že aktivuje transkripci probíhající z virového promotoru CMV, a že tato jeho aktivita je inhibována interakcí s onkogenem Mdm2. Tyto skutečnosti mohou mít zásadní dopad na případné použití vektorů využívajících promotor CMV pro genovou terapii těch typů nádorů, ve kterých dochází ke zvýšení hladiny onkogenu Mdm2. Druhým proteinem je proteáza specifická pro ubikvitin z rodiny USP, u níž se podařilo prokázat, že je schopna stabilizovat protein Mdm2, a že tato stabilizace není závislá na deubikvitinylaci Mdm2. Zároveň však tato interakce nebrání vazbě Mdm2 na protein p53. Může tedy docházet ke zvýšení úrovně degradace p53 díky vyšší hladině prot