Stress Induced Activation of Apoptotic Pathways in Human Embryonic and Induced Pluripotent Stem Cells - Vinarský, Vladimír (2014)
Lidské embryonální kmenové a lidské indukované pluripotentní kmenové buňky jsou slibným nástrojem výzkumu, vývoje a testování léčiv, modelování chorob a buněčné terapie. Při udržování těchto buněk v kultuře in vitro dochází k poškozování jejich DNA a kumulaci genetických změn, které negativně ovlivňují jejich využití. Oprava poškozené DNA a aktivace programované buněčné smrti skrze vnitřní či vnější apoptotickou signalizaci jsou základními mechanismy, které zaručují, že se poškozená DNA nebude dále šířit. Mechanismy reakce na poškození DNA a buněčné smrti v lidských EK a iPK buňkách stále nejsou dobře pochopeny. Naším cílem bylo zjistit, jak lidské EK buňky reagují na poškození DNA a zda jsou v normálních podmínkách schopny aktivovat vnější apoptotickou signalizaci po stimulaci smrt indikujícím ligandem TRAIL, který je slibnou protinádorovou látkou.