Charakterizace post-translačních modifikací - Činčárová, Lenka (2014)
Histon deacetylázy (HDAC) jsou enzymy, jež se podílejí na regulaci genové exprese a struktury chromatinu a jejich aberantní exprese byla zjištěna v řadě typů nádorových onemocnění. Ukázalo se, že jejich inhibitory (HDACi) zastavují proliferaci, indukují diferenciaci a apoptózu nádorových buněk a jsou proto v současné době testovány jako antineoplastické látky. Tato práce je zaměřena na optimalizaci metody charakterizace účinku HDAC inhibitorů pomocí analýzy stavu acetylace histonu H4. Metoda zahrnuje dva kroky. V prvním byla stanovena míra inhibice celkové aktivity HDAC testovanými HDAC inhibitory pomocí fluorimetrického testu aktivity HDAC. Ve druhém kroku byla stanovena dynamika acetylace na N-terminálním fragmentu histonu H4 semi-kvantitativním způsobem. N-terminální fragment histonu H4 byl připraven RP-HPLC frakcionací histonového extraktu a stav acetylace byl po Glu-C štěpení analyzován na MALDI-TOF MS. Předkládaná práce ukazuje, že optimalizovaná metoda je vhodná pro úvodní ...