Hluboké Mašůvky, Znojmo-Novosady - významná sídliště kultury s moravskou malovanou keramikou na Moravě - Hájek, Zdeněk, 1982- (2013)
Hluboké Mašůvky, Znojmo-Novosady - významná sídliště kultury s moravskou malovanou keramikou na Moravě. Jako téma disertační práce jsem si zvolil komplexní zpracování dvou významných lokalit kultury s moravskou malovanou keramikou na Znojemsku. Předložená práce se snaží porovnat osídlení na obou lokalitách hlavně ve fázi Ib kultury s moravskou malovanou keramikou, jde o srovnání běžné neohrazené osady ve Znojmě-Novosadech se sídlištěm v Hlubokých Mašůvkách vybaveným příkopem a třemi palisády. Stěžejní část práce tvoří zpracování a analýza keramického materiálu kultury s moravskou malovanou keramikou na obou sídlištích. V rámci jednotlivých kapitol se také věnuji rozboru jiných archeologických materiálů a nálezů z obou lokalit, např. mazanici, zvířecím kostem, štípané, broušené a ostatní kamenné industrii