Kolizní problematika právnických osob - Novotná, Petra; Kapitán, Zdeněk, 1978-; Masarykova univerzita. Katedra mezinárodního a evropského práva (2014)
Práce se zabývá přeshraniční mobilitou společností v rámci Evropské unie. Z pohledu mezinárodního práva soukromého analyzuje situace, v nichž kvalifikovaným pohybem společnosti přes hranice dochází ke změnám jejího osobního, daňového či insolvenčního statutu. Analyzuje podmínky pro realizaci jednotlivých forem primárního a sekundárního usazování, které mohou klást členské státy vlastním či cizím společnostem. Zabývá se vlivem unijního práva na vnitrostátní kolizní i hmotněprávní normy v této oblasti.
The focus of the thesis is cross-border mobility of companies within the European Union. Its aim is to analyze various forms of freedom of establishment (primary and secondary) which may lead to change of company´s lex societatis or applicable tax and insolvency law. It establishes the requirements which may be imposed by Member States to their own or foreign companies moving across borders. On this backdrop the interaction between EU law and national conflict of laws rules and material rules is being examined.
Vedoucí práce: Zdeněk Kapitán
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2014
Anglické resumé
Keywords: právnické osoby; juristic persons; disertace; dissertations