Kolizní problematika právnických osob - Novotná, Petra (2014)
Práce se zabývá přeshraniční mobilitou společností v rámci Evropské unie. Z pohledu mezinárodního práva soukromého analyzuje situace, v nichž kvalifikovaným pohybem společnosti přes hranice dochází ke změnám jejího osobního, daňového či insolvenčního statutu. Analyzuje podmínky pro realizaci jednotlivých forem primárního a sekundárního usazování, které mohou klást členské státy vlastním či cizím společnostem. Zabývá se vlivem unijního práva na vnitrostátní kolizní i hmotněprávní normy v této oblasti.