Marruecos en la prosa española: Tánger y Marrakech en las novelas de Juan Goytisolo Reivindicación del conde Julián y Makbara - Haffaf, Renata, 1974- (2014)
Marocká tematika se v důsledku historických, politických a kulturních vazeb i zeměpisné blízkosti obou zemí těší ve Španělsku bohaté tradici. Od 70. let minulého století zaznamenala próza s danou tematikou výrazné změny, které zahrnují experimentování s literárními postupy, narůstající počet zpracovaných témat, etické a estetické přehodnocování a vůbec celkově zvýšený zájem o tuto zemi coby zdroj literární inspirace. V souvislosti s těmito novými tendencemi bývá zmiňováno jméno současného španělského spisovatele Juana Goytisola, zejména pak jeho romány "Ospravedlnění hraběte Juliána" (1970) a "Makbara" (1980). Ústředním tématem disertační práce je vyobrazení marockých měst ve španělské literatuře a úloha, kterou v nové próze s marockou tematikou hrají zmíněné Goytisolovy romány. Islámské město vystupuje z literární tradice coby snový prostor, který se vymyká běhu času, vzdoruje historickému vývoji a stojí mimo moderní svět, představovaný rozvíjející se technologií a západními hodnotami