Syndrom polycystických vaječníků - mechanismy vzniku - Volecová, Veronika; Pacherník, Jiří, 1971-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Biologická sekce (2014)
Syndrom polycystických vaječníků patří v současné době k nejběžnějším endokrinním onemocněním ve fertilním věku ženy. Zároveň je to celoživotní onemocnění způsobující problémy s otěhotněním. Kvůli poruchám menstruačního cyklu dochází u většiny žen až k neplodnosti. Dalšími charakteristickými projevy jsou vyšší hodnoty androgenů, nadměrné ochlupení a kožní projevy. Předkládaná práce se zaměřuje především na hlavní příčiny vzniku. Na základě využití odborných článků a literatury je vysvětlena špatná regulace hormonů produkovaných hypotalamem, respektive adenohypofýzou. V práci jsou zahrnuty i molekulární mechanismy, jelikož hrají důležitou roli v rozvoji vzniku syndromu. Součástí práce je i nastínění hlavních onemocnění spojených se syndromem polycystických vaječníků a trendy v současné léčbě.
Polycystic ovary syndrome is currently one of the most common endocrine disorder of female fertility age. This is a lifelong dinase and causes the problems with pregnancy. In most cases women become infertile due to disorders of the menstrual cycle. Other characteristic symptoms are higher levels of androgens, excessive hair growth and skin manifestations. The proposed work focuses on the main causes. Scientific articles and literature were used to explain insufficient regulation of hormones produced by the hypothalamus or anterior pituitary. Part of the work includes molecular mechanisms because they play an important role in the development of genesis of polycystic ovary syndrome. The work also outlines the main diseases associated with polycystic ovaries and trends in current treatments.
Vedoucí práce: Jiří Pacherník
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: syndrom polycystických ovarií; vaječníky; ženské pohlavní hormony; female sex hormones; ovaries; polycystic ovary syndrome; bakalářské práce; bachelor's theses