Syndrom polycystických vaječníků - mechanismy vzniku - Volecová, Veronika (2014)
Syndrom polycystických vaječníků patří v současné době k nejběžnějším endokrinním onemocněním ve fertilním věku ženy. Zároveň je to celoživotní onemocnění způsobující problémy s otěhotněním. Kvůli poruchám menstruačního cyklu dochází u většiny žen až k neplodnosti. Dalšími charakteristickými projevy jsou vyšší hodnoty androgenů, nadměrné ochlupení a kožní projevy. Předkládaná práce se zaměřuje především na hlavní příčiny vzniku. Na základě využití odborných článků a literatury je vysvětlena špatná regulace hormonů produkovaných hypotalamem, respektive adenohypofýzou. V práci jsou zahrnuty i molekulární mechanismy, jelikož hrají důležitou roli v rozvoji vzniku syndromu. Součástí práce je i nastínění hlavních onemocnění spojených se syndromem polycystických vaječníků a trendy v současné léčbě.