AlphaB-crystallin a jeho vztah k nádorovému onemocnění - Šromová, Vendula (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá proteinem z rodiny malých proteinů teplotního šoku (sHSP) alpha-B crystallinem a jeho úlohou v tumorigenezi. V teoretické části je popsána aktivita proteinů teplotního šoku, zejména podskupiny sHSP. Je popisován vliv přítomnosti alpha-B crystallinu na proliferaci zdravých i nádorových buněk. Experimentální část této bakalářské práce se zaměřuje na stanovení hladin alphaB-crystallinu s cílem ověřit závislost proliferace nádorových buněk na expresi alphaB-crystallinu.