Vývoj právní úpravy prorogačních dohod ve vztazích s mezinárodním prvkem v evropském justičním prostoru ve světle revize nařízení Brusel I - Jeřábek, Jakub (2014)
Předložené práce se zabývá problematikou vývoje právní úpravy dohod o volbě soudu ve vztazích s mezinárodním prvkem v evropském justičním prostoru. První kapitola práce je věnována teoretickému vymezení prorogačních dohod včetně jejich charakteristiky, základního členění a vymezení doktrín, které jsou s nimi spojeny. Druhá kapitola práce se zabývá analýzou historického vývoje evropského justičního prostoru, která je nezbytná pro celkové uchopení tématu práce. Třetí kapitola práce je věnována analýze prorogačních dohod v Bruselské úmluvě z roku 1968, která je předchůdcem současné právní úpravy. Nejvýznamnější kapitola práce obsahuje analýzu právní úpravy prorogačních dohod obsaženou v nařízení Brusel I, a to včetně rozboru relevantní judikatury Soudního dvora Evropské unie. Pátá část práce je věnována procesu revize nařízení Brusel I, a to od představení Zelené knihy a Zprávy Komise v roce 2009 až po přijetí finální verze nařízení Brusel Ia v roce 2012. Součástí předložené práce je také rozbor prorogačních dohod v nejvýznamnějších mezinárodních smlouvách platných v evropském justičním prostoru, a to Luganské úmluvě z roku 1998 a 2007 a v Haagské úmluvě z roku 2005. Pro úplnost je v práci zařazen také rozbor situací, v nichž se na prorogační dohody aplikuje vnitrostátní úprava českého právního řádu.