Analýza světelné křivky proměnné hvězdy typu RR Lyrae - Prudil, Zdeněk (2014)
Předložená bakalářská práce se zabývá studiem hvězdy LP Cam, která patří do skupiny pulzujících proměnných hvězd typu RR Lyrae. Hvězda byla pozorována během devíti nocí na Hvězdárně a planetáriu v Brně, při kterých se podařilo zachytit čtyři maxima jasnosti. Měření byla následně zkalibrována na standardní Johnsonův fotometrický systém. Zachycená maxima spolu s dalšími známými okamžiky maxim posloužila ke konstrukci O - C diagramu. Pomocí něj byla zpřesněna perioda a okamžik základního maxima. V programu Cepheus byla fázová křivka rozložena na sumu goniometrických funkcí, jejichž parametry byly použity pro výpočet Fourierových koeficientů. Ty byly následně dosazeny do empirických vztahů, které umožnily určit základní fyzikální parametry LP Cam. Bylo rovněž zjištěno, že ve směru ke hvězdě se nachází prostředí s vysokou extinkcí a hvězda se tak jeví mnohem slabší a dál, než by byla, nebýt tohoto zeslabení.