CCD fotometrie vybraných otevřených hvězdokup - Kamenský, Ondrej; Zejda, Miloslav, 1965-; Masarykova univerzita. Ústav teoretické fyziky a astrofyziky (2014)
Cílem práce je studium dvou otevřených hvězdokup Stock 5 a Alessi 20 v souhvězdí Kasiopeji prostředníctvím CCD fotometrie. V prvních kapitolách jsou popsané vznik a charakteristiky hvězdokup, HR diagram spolu s barevným diagramem (CMD). Částí teoretické pasáže je i rozbor technológie CCD a v neposlední řadě důležitá fotometrická kalibrace. Druhá část práce je věnovaná pořízení snímků hvězdokup a jejich následnému zpracování. Po kalibraci je pro obě hvězdokupy vytvořený barevný diagram, ze kterého jsou následně odhadnuté jejich parametry.
The aim of this thesis is a study of two open clusters Stock 5 and Alessi 20, both in the constellation Cassiopeia using CCD photometry. First chapters are dedicated to the formation and characteristics of star clusters, as well as to HR diagram alongside with color magnitude diagram. Part of the theoretical section also discusses CCD technology and photometric calibration. Second half of the thesis describes processing of taken images. Photometric calibration is followed by creating color diagrams for both clusters, from which their parameters are estimated.
Vedoucí práce: Miloslav Zejda
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: fotometrie; otevřené hvězdokupy; open clusters; photometry; bakalářské práce; bachelor's theses