CCD fotometrie vybraných otevřených hvězdokup - Kamenský, Ondrej (2014)
Cílem práce je studium dvou otevřených hvězdokup Stock 5 a Alessi 20 v souhvězdí Kasiopeji prostředníctvím CCD fotometrie. V prvních kapitolách jsou popsané vznik a charakteristiky hvězdokup, HR diagram spolu s barevným diagramem (CMD). Částí teoretické pasáže je i rozbor technológie CCD a v neposlední řadě důležitá fotometrická kalibrace. Druhá část práce je věnovaná pořízení snímků hvězdokup a jejich následnému zpracování. Po kalibraci je pro obě hvězdokupy vytvořený barevný diagram, ze kterého jsou následně odhadnuté jejich parametry.