Čáry mezihvězdného prostředí ve spektru hvězdy sigma Ori E - Domček, Vladimír; Krtička, Jiří, 1975-; Masarykova univerzita. Ústav teoretické fyziky a astrofyziky (2014)
V předložené práci studujeme mezihvězdnou látku ve směru hvězdy σ Ori E. Teoretická část se zabývá různými podobami mezihvězdné látky, základními pojmy ze spektroskopie a asociací Orion OB, kde se vybraná hvězda nachází. V praktické části se věnujeme samotnému zpracování spektra hvězdy σ Ori E. Zaměřujeme se na proměnnost spektrálních čar mezihvězdného prostředí co se týče polohy minima čáry a její pološířky. Tuto proměnnost studujeme v průběhu rotační periody hvězdy.
In presented work we study the interstellar medium in the direction of the star σ Ori E. Theoretical part deals with different forms of interstellar medium, basic concepts from spectroscopy and with Orion OB association, where the studied star is located. Practical part is devoted to the processing of the spectra of star σ Ori E. We focus on the variability of spectral lines of interstellar medium with regard to the position of minimum and the line half width. This variability is studied in dependence of rotational period of star.
Vedoucí práce: Jiří Krtička
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: mezihvězdná hmota; Orion; spektroskopie; interstellar matter; Orion; spectroscopy; bakalářské práce; bachelor's theses